Hard werken
Het team is met elkaar aan het ontdekken welke kwaliteiten er aanwezig zijn en welke taken daarbij horen. Relevante zaken die vrijwel altijd in teamcoaching naar voren komen. Doen waar je goed in bent, dat motiveert namelijk. Nóg belangrijker is dat je je onderdeel voelt van de groep, dat je ‘erbij hoort’.
Kun jij wel hard werken?
Nu vang ik een gesprek op van twee deelnemers en ik merk dat zowel de kwaliteiten van de ene persoon, als zijn positie binnen de groep in twijfel worden getrokken. Ik moet opletten en vooral even bij deze subgroep blijven. De één, laten we haar Mandy noemen, heeft op dit moment een functie buiten en werkt met haar handen. De ander, hem noemen we voor het gemak Hans, zit op kantoor en werkt zittend. Ik hoor Mandy aan Hans vragen: ‘Kun jij wel hard werken?’ Hans begint zich te verdedigen: ‘In de weekenden werk ik graag in de tuin en ik ga graag op vakantie naar plekken met zo min mogelijk voorzieningen.’ ‘Ja, maar’ begint Mandy ‘als je veel buiten aan het werk bent, heb je echt geen zin meer om in het weekend in de tuin te werken. Bovendien werken we buiten lange dagen en kunnen we niet zomaar vakantie nemen.’
Voor alle duidelijkheid; de kwaliteiten van Hans liggen op het creatieve vlak. Hij merkt dat hij op kantoor geleefd wordt door zijn agenda en collega’s. Als hij een dag naar buiten kan, omdat dat soms ook nodig is in zijn werk, komt hij als een ander mens thuis. Hans is verder goed in zijn hoofd koel houden op momenten dat het spannend dreigt te worden. Calamiteiten, problemen, reuring, daar gaat zijn hart sneller van kloppen.
‘Ik denk dat je het onderschat’ zegt Mandy. Ik grijp in. Dit dreigt een beledigend gesprek voor Hans te worden. Dit kan voor hem vervelend zijn en als hij hierdoor zou gaan twijfelen over zijn positie in de groep, of hij ‘er nog wel bij hoort’, dan zijn we veel verder van huis.
Wat is hard werken?
Ik zeg tegen Mandy: ‘Stel je voor dat je een echt buitenmens bent.’ Dit kan Mandy zich goed voorstellen, want dat is ze. ‘Hoe zou het voor jou zijn om 40 tot 45 uur per week binnen te moeten werken?’ De ogen van Mandy worden groter ‘verschrikkelijk’ zegt ze ‘ik moet er niet aan denken.’ Ik vraag door: ‘zou het dan niet van heel veel doorzettingsvermogen getuigen als je als buitenmens, 40 tot 45 uur per week binnen kunt werken?’
Hard werken voor jou
Mandy snapt mijn punt. Het gaat namelijk niet om ‘hard werken’, het gaat erom wat ‘hard werken’ voor jou is. Als je kunt doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, hoeft dit niet te voelen als hard werken. Voor een ander kan dit weer heel anders zijn. We vinden namelijk niet met zijn allen hetzelfde leuk en hebben ook niet allemaal dezelfde kwaliteiten, gelukkig!
‘Doorzettingsvermogen’ wordt op de lijst met kwaliteiten van Hans geschreven. Ik laat Mandy en Hans weer verder zoeken naar welke taken bij de kwaliteiten van Hans kunnen passen. Want natuurlijk is het ook zo dat niet ál het werk buiten bij Hans past.
Wat voelt voor jou als ‘hard werken’? Is dit een acceptabel onderdeel van jouw werk?